Geld lenen goedkoper dankzij negatieve referte-index A in september

23 Sep, 2014 | Krediet Nieuws

Europese Centrale BankDe rentevoet die banken betalen voor hun financiering daalt al enkele jaren, iets waar bovendien nog geen einde aan lijkt te komen. Dit heeft onder andere te maken met de maatregelen van de Europese Centrale Bank, die de rentevoet onlangs verlaagde naar 0,05% per jaar. Voor het eerst laat de referte-index A een negatieve rente zien, wat betekent dat variabele hypothecaire leningen op dit moment voordeliger zijn dan ooit. Ook andere (hypothecaire) kredieten zijn nu relatief voordelig.

Hypothecaire lening met variabele rentevoet

Een hypothecaire lening met een variabele rentevoet krijgt te maken met een jaarlijkse, driejaarlijkse of vijfjaarlijkse herziening van de rentevoet. Men gebruikt hiervoor een ijkpunt, die we aanduiden als de referte-index. Men gebruikt de index om het verschil tussen de nieuwe en de oude index te berekenen, om na te gaan wat de nieuwe hypotheekrente zal bedragen. Men werkt hiervoor met een referte-index A, C of E, afhankelijk van het aantal jaren dat de rente vast staat.

Negatieve rente voor september 2014

De referte-index A, voor een jaarlijkse herziening, laat nu een rente zien van -0,007 procent per jaar. Dit betekent een negatieve rente, iets dat we nog niet eerder gezien hebben. Ook de referte-index C en E laten in september historisch lage waarden zien, wat betekent dat het nog nooit zo voordelig was om gebruik te maken van een hypothecair krediet.
De rente op het Belgisch schatkistcertificaat is van grote invloed op deze referte-index. Gezien het feit dat het Belgisch schatkistcertificaat al langer een negatieve rente liet zien leek het een kwestie van tijd tot dit over zou slaan. Dit is nu gebeurt, waardoor zich een historisch unieke situatie voordoet, waar ook consumenten van kunnen profiteren.

Algemene trend voor de rentestanden

Uiteraard past de zeer lage referte-index A goed binnen het algemene beeld van dit moment, de rente daalt al langere tijd en zorgt voor een goedkope mogelijkheid om geld te lenen. Dat maakt het nu interessant om een hypothecaire lening af te sluiten, online kredieten te vergelijken of een bestaande hypothecaire lening over te sluiten. Dankzij de lage rentestanden is het mogelijk om de maandlasten te drukken. Geld lenen is nu relatief voordelig, al blijft het van belang om de aanbieders goed te vergelijken en online bijvoorbeeld de voorwaarden te beoordelen, voordat u besluit een krediet af te sluiten.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+