Geld lenen erg lastig voor ambachtslieden met eigen onderneming

03 Dec, 2015 | Krediet Nieuws

Lening ambachtsliedenGeld lenen blijkt erg lastig voor ambachtslieden die proberen hun eigen onderneming uit te breiden. Meer dan de helft (51%) van hen probeert de ambachtelijke onderneming de komende jaren uit te breiden en heeft daar geld voor nodig. De banken lijken daar voorlopig niet in mee te willen, de ambachtslieden lopen tegen verschillende problemen aan. Dat blijkt uit onderzoek van de zelfstandigenorganisatie NSZ die in het kader van de Dag van de Ambachten naging hoe de vlag erbij hangt.

Een op de drie aanvragen geweigerd

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de ambachtslieden in de afgelopen 2 jaar een krediet heeft aangevraagd bij de bank. In 34% van de gevallen weigerde de bank het geld uit te lenen of deed de bank dit slechts gedeeltelijk. Aan de andere kant heeft de sector voor ambachtslieden zich de laatste jaren verder geprofessionaliseerd en zijn zij inmiddels volwaardige ondernemers die graag verder willen groeien. Het lijkt er wat dat betreft op dat zij qua geld lenen onterecht tegen problemen bij de banken aan blijven lopen.

Andere sectoren kunnen gemakkelijker geld lenen

De lastige situatie voor de ambachtslieden is extra opvallend vanwege de ontwikkeling in andere sectoren, die juist laat zien dat zij weer gemakkelijker aan geld kunnen komen. De kredietbarometer van 28 oktober gaf bijvoorbeeld nog aan dat het kredietvolume piekt en dat de weigeringsgraad nog nooit zo laag was. Het lijkt erop dat andere sectoren weer gemakkelijker geld kunnen lenen en bij de bank kunnen aankloppen voor een krediet. De ambachtslieden worden slechts in beperkte mate serieus genomen, waardoor zij meer moeite hebben om geld te lenen en er daarmee voor te zorgen dat ze hun onderneming met geleend geld kunnen uitbreiden.

Crowdfunding nog niet erg populair bij ambachten

Bovendien kunnen zij slechts in beperkte mate gebruik maken van crowdfunding, ook omdat ze er zelf in veel van de gevallen nog niet in geloven. 46% van de ambachtslieden ziet hier het nut niet van in, 37% is zelfs niet op de hoogte van het bestaan hiervan. De sector heeft aan de andere kant juist het idee dat ondernemers die geld willen lenen zich daar het best steeds vaker op kunnen gaan richten. Het wordt op die manier mogelijk om buiten de bank om geld te lenen en de onderneming verder uit te breiden, met geld dat de gemeenschap bij elkaar brengt.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+