Geld lenen door Volkswagen kan mogelijk problemen opleveren

14 Oct, 2015 | Krediet Nieuws

europese investetings bankGrote bedrijven moeten doorlopend geld lenen, om hun activiteiten te financieren en bijvoorbeeld de productie niet in gevaar te laten komen. Volkswagen heeft onder andere leningen uitstaan bij de Europese investeringsbank (EIB). Die EIB heeft aangegeven de mogelijkheid te hebben het geleende geld terug te eisen, nu Volkswagen in de problemen is gekomen met betrekking tot de CO2-gegevens van de auto’s. Het gebruik van sjoemelsoftware in de auto’s leidt tot mogelijke schade voor zowel het merk zelf als de EIB, waardoor er mogelijkheden bestaan leningen terug te roepen.

Klimaatdoelstellingen van de EIB

Volgens de EIB heeft het de mogelijkheid om zo’n 1,8 miljard euro aan geleend geld van Volkswagen terug te eisen, nu er belangrijke fouten aan het licht zijn gekomen. Sinds 1990 heeft Volkswagen 4,6 miljard euro geleend bij de EIB. Die organisatie is nu een onderzoek gestart om na te gaan of het bedrijf dat geld gebruikt heeft om de uitstootprestaties van de wagens te vervalsen. Indien dat daadwerkelijk het geval is zal de Europese investeringsbank zich op stappen beraden. Dat heeft Werner Hoyer laten weten, voorzitter van de EIB. De leningen zijn bedoeld om motoren met een lage uitstoot te ontwikkelen, vandaar dat de organisatie niet blij is met de huidige ontwikkelingen.

Gesjoemel door Volkswagen kan gevolgen hebben

De waarschuwing van de EIB komt bovenop die van de Europese Centrale Bank (ECB), die zich al eerder uitsprak in de kwestie. De ECB koopt obligaties van onder andere Volkswagen, maar heeft aangegeven dit te kunnen opschorten indien de situatie daar om vraagt. De ECB koopt obligaties als onderdeel van het QE-programma, maar wil daar niet mee doorgaan indien er sprake is van gesjoemel.

Wat dat betreft lijkt niet alleen Volkswagen met de gevolgen hiervan te maken te krijgen, ook de EIB speelt op dit moment met vuur. De EIB dient de leningen te gebruiken om de klimaatdoelstellingen te behalen, iets dat niet lukt op het moment dat de leningen naar Volkswagen gaan. Het is wat dat betreft de vraag of het automerk het geld kan blijven lenen, of dat het op zoek moet naar andere vormen van kapitaal.

Zeer teleurgesteld in Duitse autobouwer

De EIB heeft in ieder geval laten weten zeer teleurgesteld te zijn in Volkswagen. Nu blijkt dat er 11 miljoen wagens zijn uitgerust met kwalijke software is het betrouwbare Duitse imago in ieder geval beschadigd geraakt en is het de vraag hoe de toekomst eruit zal zien voor het merk.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+