Geld lenen door de overheid levert geld op

25 Aug, 2014 | Krediet Nieuws

Geld lenen door de overheidGeld lenen kost geld, dat is iets dat ons goed duidelijk wordt gemaakt. Toch geldt dat niet voor iedereen, aangezien onze overheid er opnieuw in is geslaagd om geld te verdienen door geld te lenen. België heeft 1,976 miljard euro opgehaald met de aanbesteden van schatkistcertificaten, gedeeltelijk tegen een negatieve rente. Dat blijkt uit een mededeling van het Agentschap van de Schuld, wat laat zien dat de rente tot een historisch dieptepunt gedaald is.

Negatieve rente op schatkistcertificaten

Van het total bedrag werd er 721 miljoen euro opgehaald tegen een negatieve rente van -0,018 procent. Dat betekent dat de lenende partij 0,018 procent over het uitstaande bedrag ontvangt, in plaats van dat deze partij de rente betaalt. Een negatieve rente ontstaat op het moment dat de geldverstrekkende partij zoekt naar zekerheid, in een periode van grote onzekerheid. Landen als België staan bekend als financieel zeer stabiel, waardoor anderen hun geld graag uitlenen. De schatkistcertificaten met een looptijd van 3 maanden leverden bij een veilig op 1 juli al een negatieve rente van -0,009 procent op, waardoor de trend verder door lijkt te zetten.

Zeer lage rente op schatkistcertificaten met langere looptijd

De schatkistcertificaten maken het mogelijk om geld aan de overheid uit te lenen, met een looptijd van bijvoorbeeld 3 maanden of 1 jaar. De certificaten met een looptijd van een jaar werden uitgegeven tegen een rente van 0,023 procent per jaar, net als bij de vorige veilig op 17 juni. Er werd op die manier nog eens 1,255 miljard opgehaald. De zeer lage rente laat zien dat België bekend staat als een financieel stabiel land, dat de verplichtingen zeer waarschijnlijk na zal komen.

Goedkoop geld lenen

U kunt ook zelf goedkoop lenen, door de bank zekerheid te geven over het feit dat u het geld daadwerkelijk terug zal betalen. U kunt hiervoor zorgen door een eigen woning aan te kopen als onderpand, of voor een goede betalingshistorie te overleggen. Geef de bank aan hoe u het geld terug wilt gaan betalen en welk inkomen u daarvoor gebruikt. Des te meer zekerheid u kunt bieden, des te lager de rente uit zal vallen en des te voordeliger het geld lenen uiteindelijk is. Geld lenen is een kwestie van risico’s verkleinen, om een zo scherp mogelijke rente te kunnen laten vaststellen en minimale kosten te betalen voor het bedrag dat u nodig heeft.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+