Geld lenen aan de Grieken via Crowdfunding: een goed idee?

15 Jul, 2015 | Krediet Nieuws

Lenen aan Griekenland via CrowdfundingGriekenland moet steeds opnieuw geld lenen, maar is daarvoor in lastige discussies verzeild geraakt met Europa. Enkele weken geleden was de Brit Tom Feeny het zat en besloot een crowdfunding campagne op te zetten. Via de website Indiegogo probeerde hij 1,6 miljard euro bij elkaar te krijgen, het bedrag dat de Grieken op korte termijn nodig hebben. Op die manier zou Griekenland zich niet tot het IMF en de ECB hoeven richten, het publiek draait in plaats daarvan direct op voor de kosten.

Slechts een klein glas bier per persoon

Feeny vond de discussie over Griekenland inmiddels vervelend geworden en was het zat dat de verschillende Europese ministers vooral met hun spierballen leken te rollen. Hij koos er daarom voor om crowdfunding in te zetten, waarmee hij van iedere inwoner ongeveer €3 wensten op te halen. Op die manier zijn de ruim 500 miljoen inwoners van Europa in staat om Griekenland de benodigde 1,6 miljard te lenen. Dat lijkt op het eerste gezicht een hoop geld, volgens Feeny gaat het echter om slechts een klein glas bier per persoon. Hij was daarom dan ook overtuigd van het feit dat hij het geld bij elkaar zou kunnen brengen voor de Grieken.

Beloning voor het geld lenen

Volledig in de stijl van Indiegogo beloofde Feeny aan de andere kant een beloning voor iedereen die mee zou helpen om het bedrag bij elkaar te brengen. Vanaf €3 en de verzendkosten zou iedereen een kaartje krijgen van Alex Tsipras, vanaf €6 had iemand al recht op een feta en een olijvensalade. Bij een investering van €5.000 zou er een reis voor twee personen klaar staan en in ruil voor €1 miljoen zou iemand de dankbaarheid van het Griekse volk krijgen.

Doel niet gehaald

Ondanks de, naar eigen zeggen, serieuze plannen van Feeny heeft het plan het helaas niet gehaald. Er is uiteindelijk minder dan €2 miljoen opgehaald, niet in de buurt bij de €1,6 miljard die er nodig was. Het lijkt wat dat betreft dan ook geen goed idee om Griekenland geld te lenen op basis van crowdfunding. Het klopt dat de belastingbetaler daar uiteindelijk betaalt en het op die manier toch bij de burger terechtkomt, maar het zijn het IMF en de ECB die kunnen onderhandelen met de Grieken en daarmee voor bijvoorbeeld goede voorwaarden kunnen zorgen.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+