Europese regels maken onverantwoord lenen lastiger

04 Oct, 2013 | Krediet Nieuws

geld lenen europaDe huizenbubbels zoals die in Spanje en Ierland zijn ontstaan mogen nooit meer voorkomen. Het Europese parlement komt daarom met een aantal maatregelen en aankondigingen, die het moeilijker moeten maken om onverantwoord geld te lenen. In plaats daarvan dient er meer controle te komen, dient de informatievoorziening beter te worden en dient er meer flexibiliteit tijdens de looptijd van een hypotheek te ontstaan. Deze onderdelen moeten toekomstige problemen voorkomen, waardoor we niet opnieuw te maken krijgen met enorme huizenbubbels.

Meer informatie en betere beoordeling

Kredietinstellingen dienen er vooral voor te zorgen dat er meer informatie beschikbaar komt voor de consument, op basis waarvan er een meer grondige beoordeling van de kredietnemers plaats kan vinden. Het dient volledig duidelijk te zijn hoe een lening in elkaar zit en hoe deze ervoor zorgt dat een kredietnemer bepaalde risico’s loopt. Bovendien zal de waardering van woningen te maken krijgen met meer strenge voorwaarden. Ook wordt er gebruik gemaakt van een risicoanalyse van de markt, om na te gaan of het verstandig is om een hypotheek te verstrekken voor de aanschaf van een bepaalde woning.

Langere periode van reflectie

Daarnaast dienen kredietnemers minimaal 7 dagen de tijd te krijgen voor reflectie. Tijdens deze periode kunnen ze nadenken over het besluit dat ze hebben genomen en hebben ze de mogelijkheid om deze terug te draaien op basis van het herroepingsrecht.

Flexibiliteit tijdens looptijd

Ook dient er meer flexibiliteit te komen, tijdens de looptijd van de hypotheek. Dit heeft met name betrekking op het verkopen van de woning, op het moment dat het niet langer mogelijk blijkt om aan de hypotheekschuld te voldoen. Op dit moment wordt een woning dan vaak tegen een relatief laag bedrag verkocht, iets dat in de toekomst zou moeten veranderen. Daarnaast komen er mogelijkheden om de beëindiging van een contract tegen te gaan, waardoor consumenten een betere bescherming kunnen genieten.

Al deze elementen moeten ervoor zorgen dat de gehele hypotheekmarkt in de EU zich beter kan ontwikkelen. Er zal werkgelegenheid gaan ontstaan dankzij de dynamiek op de markt. Bovendien kunnen gezinnen op deze manier geld lenen voor een eigen woning en genieten ze vervolgens de bescherming om dit op een degelijke manier te doen. Wat dat betreft probeert Europa het geld lenen voor een woning in betere banen te leiden, zodat we allemaal gebruik kunnen maken van een eigen woning waar we met veel plezier in wonen.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+