Energiezuinig verbouwen: vanaf volgend jaar geldt een totaalrenovatie bonus

Geld Lenen Renovatie en verbouwingIngaande 1 januari 2017 gooit de Vlaamse overheid de beloningsstructuur voor energiebesparend renoveren over een iets andere boeg. Premies op individuele werken, zoals dakisolatie, worden geleidelijk afgebouwd. Nieuw binnen het systeem is de totaalrenovatie bonus; een premie die moet aansporen om de woning volledig(er) aan te pakken.

Wat is de totaalrenovatie bonus

Individuele werken kunnen op zich aanzienlijke energiebesparingen opleveren. Maar bij vooral oudere woningen kan de warmtewinst vanwege een dakisolatie weer gedeeltelijk verloren gaan omdat de muren en vloeren teveel doorlaten. Totaalrenovatie is hierop het antwoord, waarbij een zo volledig mogelijk pakket aan maatregelen wordt uitgevoerd.

De Vlaamse overheid introduceert hiervoor een speciale bonus. Binnen het systeem worden energiebesparende maatregelen voor woningen en appartementen onderverdeeld in zeven groepen:

[list]
[li type=”glyphicon-ok”]Isolatie van het dak of de zoldervloer[/li]
[li type=”glyphicon-ok”]Isolatie van spouwmuren, buitenmuren of binnenmuren[/li]
[li type=”glyphicon-ok”]Isolatie van de vloer[/li]
[li type=”glyphicon-ok”]Aanbrengen van hoogrendementsglas[/li]
[li type=”glyphicon-ok”]Installatie van een zonneboiler[/li]
[li type=”glyphicon-ok”]Installatie van een energiezuinige warmtepomp[/li]
[li type=”glyphicon-ok”]Aanbrengen van een energiezuinig ventilatiesysteem[/li]
[/list]

Om in aanmerking te komen voor de bonus voor totaalrenovatie moeten woningbezitters na 1 januari 2017 minimaal drie van de genoemde werken uitvoeren. Voor elke energiebesparende renovatie gelden uiteraard vooraf vastgestelde voorwaarden. Zo moeten bijvoorbeeld dak- en muurisolatie meer dan 30 vierkante meter beslaan, raamisolatie meer dan 5 m² en moeten de meeste werken door een erkende aannemer worden verricht. Na goedkeuring van de factuur werkt het beloningssysteem relatief simpel. Hoe meer werken er zijn uitgevoerd, hoe hoger de bonus voor totaalrenovatie uitvalt.

[list]
[li type=”glyphicon-arrow-right”]Drie werken uitgevoerd: bonus van € 1250[/li]
[li type=”glyphicon-arrow-right”]Vier werken uitgevoerd: bonus van € 1750[/li]
[li type=”glyphicon-arrow-right”]Vijf werken uitgevoerd: bonus van € 2750[/li]
[li type=”glyphicon-arrow-right”]Zes werken uitgevoerd: bonus van € 3250[/li]
[li type=”glyphicon-arrow-right”]Zeven werken uitgevoerd: bonus van € 4250[/li]
[/list]
* Voor appartementen geldt bij elk aantal werken 50% van de aangegeven bonus

Mogelijkheid tot gespreid uitvoeren over vijf jaar

Een voordeel bij de totaalrenovatie bonus is dat de energiebesparende werken niet in één keer hoeven te worden gerealiseerd. Niet eenieder heeft voldoende budget, tijd of animo om meerdere renovaties gelijktijdig aan te pakken. De Vlaamse overheid biedt een periode van vijf jaar, ingaande het moment dat de eerste verbouwing is afgerond. Binnen dit termijn kan een woningbezitter zelf aangeven wanneer de bonus via de belasting wordt verrekend. Wordt deze meteen na het derde werk aangevraagd, dan begint te teller helaas opnieuw. Het is dus voordelig om binnen vijf jaar alle zeven werken uit te voeren. Indien het spaargeld hiervoor niet toereikend is kan een groene lening een handige uitkomst bieden.

Ik deel het op :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *