Dossierkosten voor woonkredieten krijgen een plafond

Kris peters - hypothecaire leningAls het aan minister van Consumentenzaken Kris Peters ligt, worden nog dit jaar maximum tarieven voor dossierkosten vastgesteld. De directe aanleiding voor deze actie is de verhoging die BNP Paribas Fortis per 1 september heeft doorgevoerd op dossierkosten voor een woonkrediet; een tweede aanpassing binnen een periode van zes maanden. Nieuwe klanten moeten nu 500 euro betalen voor het opmaken van een dossier terwijl bij bestaande klanten 700 euro in rekening wordt gebracht wanneer ze hun hypothecaire lening willen herfinancieren. Beide tarieven waren per april al opgetrokken van 250 euro naar 350 euro. Ook andere commerciële banken verhoogden dit jaar hun tarieven, en spelen met de gedachte voor een verdere aanpassing. Middels het vaststellen van limieten wil de overheid voorkomen dat er wildgroei ontstaat.

Zijn de verhogingen een compensatie voor de lage rentestand?

Hoewel het door de banken wordt ontkend, wordt algemeen aangenomen dat de prijsaanpassing voor administratieve diensten een gevolg is van de aanhoudend lage debetrente. De winsten op hypothecaire leningen vallen hierdoor de laatste jaren een stuk lager uit. En vanwege het nulrente beleid van de Europese Centrale Bank wordt er voorlopig geen verandering op dit stuk verwacht. Door de kosten voor het aanmaken van een dossier te verhogen proberen de commerciële banken “het verlies” in rente enigszins te compenseren.

De financiële instellingen kunnen niet op sympathie van minister Peters rekenen. Hij meent dat de jaarcijfers aantonen dat de banken voldoende winst maken. BNP Paribas Fortis bijvoorbeeld boekte over het eerste halfjaar een positief saldo van een miljard euro. Peters: ”Ik begrijp zeer goed dat consumenten niet kunnen begrijpen dat de banken aan de ene kant winst boeken, wat op zich een goed zaak is, en aan de andere kant de kosten verhogen”.

Banken willen liever geen herfinancieringen

Achter de bijna verdrievoudiging van de dossierkosten voor herfinanciering bij BNP Paribas Fortis schuilt een stukje ontmoediging. Banken zijn er niet blij mee dat bestaande klanten bij elke verlaging van de marktrente willen onderhandelen over een voordeliger contract. BNP Paribas Fortis noemt echter als reden voor de forse aanpassing dat bij het openbreken van een bestaande overeenkomst en het gelijktijdig opstellen van een nieuwe de administratieve last hoger is.

Via koninklijke besluiten wil minister Peters een plafond vastleggen voor de dossierkosten. Ook voor andere bankdiensten denkt de bewindsman op kort termijn aan maximum tarieven. De besluiten moeten tevens meer transparantie afdwingen in de kosten die banken in rekening brengen voor hun dienstverlening.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px