De verschillen tussen de debetrentevoet en de (deposito) rente op investering

Alle financiële instellingen gebruiken rentetarieven wanneer zij geld wisselen. Een term die ook door uw bankier wordt gebruikt wanneer hij uw spaargeld belegt of u een lening verstrekt. Hij praat dan met u over een depositorente bij het beleggen van geld of een leenrente bij het verstrekken van een lening.

Wat zijn de verschillen tussen een debet- en creditrente? My-Finances beantwoordt u in dit artikel!

De verschillen tussen de debetrentevoet en de (deposito) rente op investering

Wat is een rentevoet voor een investering? 

Wanneer een bank u geld verschuldigd is omdat u een spaarrekening hebt geopend, een aandeel hebt gekocht, in een levensverzekering hebt belegd of een termijnrekening hebt geopend, wordt het door deze verschillende beleggingen verschuldigde bedrag berekend aan de hand van de rentevoet van de belegging. Dit is het omgekeerde van het mechanisme van een lening. Uw kapitaal wordt vermenigvuldigd met de rente om het bedrag te bepalen dat u in dat jaar verschuldigd bent voor elk van de investeringen die u hebt gedaan. Dit bedrag wordt dan toegevoegd aan het kapitaal dat u al heeft.  

Wil je begrijpen hoe rente wordt berekend? Lees onze gids voor het berekenen van rente op een spaarrekening

Wat is de leenrente of debetrentevoet ?

De debetrentevoet is de rentevoet die op een lening wordt toegepast. Als u bijvoorbeeld een persoonlijke lening afsluit, wordt deze rentevoet gebruikt om te berekenen hoeveel rente u elke maand moet betalen. Daartoe wordt het uitstaande kapitaal van uw lening gewoon vermenigvuldigd met de leenrente.

Kortom, terwijl kredietrente het percentage is dat op uw spaargeld wordt toegepast om te bepalen hoeveel u er jaarlijks mee verdient, wordt debetrente gebruikt om te bepalen hoeveel geld u aan uw bank moet betalen voor een lening.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px