De belangrijke onderdelen van uw lening

30 Dec, 2012 | Lenen & Krediet

Belangrijke lening onderdelenHet is van belang om de belangrijke onderdelen van uw lening goed te kennen, voordat u een handtekening zet onder een officieel document. Bovendien is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat u alles goed begrijpt, zodat u later niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Let er in ieder geval op dat u goed op de hoogte bent van de vaste of variabele rentevoet. Ook de levensverzekering kan van groot belang zijn, zodat u op een degelijke manier geld kunt lenen.

De vaste rentevoet

Wanneer u kiest voor een vaste rentevoet op uw lening spreekt u een bepaald rentepercentage af, dat u over de gehele lening zal betalen. Houd er rekening mee dat ook de vaste rentevoet afhankelijk is van de marktbewegingen. Het kan zijn dat de rente nu relatief hoog staat en deze in de toekomst zal gaan dalen, maar het is ook mogelijk dat de rente de komende jaren op zal gaan lopen. Het is verstandig om een vaste rentevoet af te sluiten wanneer u precies wenst te weten wat u dient te betalen, of u verwacht dat de marktrente de komende tijd zal gaan stijgen.

De variabele rentevoet

Met een variabele rentevoet betaalt u altijd de marktrente van dat moment, waardoor deze op kan lopen, maar ook kan dalen. Uw bank zal u doorlopend aangeven wat de rente op dat moment is en het aangeven wanneer deze wordt verlaagd of verhoogd. U bent niet zeker van het bedrag dat u maandelijks dient te betalen aan rente, maar u kunt er aan de andere kant op rekenen dat de rentevoet doorgaans wat lager ligt dan bij een vaste rente. U neemt het risico op dalingen en stijgingen namelijk over van de bank, waarvoor u beloond wordt met een kleine korting.

De levensverzekering

Ten derde is het in het geval van een grote lening (zoals een hypothecaire lening) verstandig om een levensverzekering af te sluiten. U zorgt er op die manier voor dat (een deel van) de lening in ieder geval afgelost kan worden wanneer uw partner komt te overlijden. De leningen worden veelal op twee namen aangegaan, waardoor er in het geval van een plotseling overlijden een vervelende situatie kan ontstaan, ook financieel. De levensverzekering kost wat premie, maar brengt aan de andere kant een grote mate van financiële zekerheid met zich mee, iets wat in ieder geval het overwegen waard is.

Afbeelding door StockMonkeys.com

Sluit nu direct je lening afklik hier
+