Crowdfunding vertoont sterke groeicijfers in België

Crowdfunding cartoonEen home made icecream winkel opzetten, meelwormburgers aan de man brengen of een eigen designer label starten; het zijn projecten waarvoor je bij een bank niet veel kans maakt om een lening los te krijgen. Middels crowdfunding kan een ondernemer met een goed plan en voldoende overredingskracht particulieren aantrekken om geld in het project te investeren.

Dat het concept inmiddels ook in België goed is aangeslagen bewijzen de recente cijfers van het adviesbureau Douw en Koren. Volgens Simon Douw is er zelfs sprake van een ”explosieve groei”. In het eerste halfjaar van 2016 werd in totaal 13,3 miljoen euro opgehaald middels crowdfunding, wat nu al meer is dan het totale bedrag van 10,2 miljoen euro over het vorig jaar.

In 2014, het jaar dat crowdfunding in België op gang kwam, waren investeerders bereid 4,5 miljoen euro op tafel te leggen. “We zien dat crowdfunding elk jaar aan het verdubbelen is in België”, zegt Douw.

Meer crowdfunding platforms en meer investeerders

Bij crowdfunding deponeren voornamelijk startende ondernemers hun project bij een online platform. MyMicroInvest, Bolero, KissKissBankBank, Look & Fin, Crofun en Angel.me zijn een aantal van de bekende Belgische crowdfundingplatforms. In principe kan eenieder zich bij een platform aanmelden met een bedrijfsplan, maar dit is pas het begin van het werk.

Een beginnende ondernemer moet proberen investeerders voor zijn of haar project te winnen door de ambities helder, zakelijk, aantrekkelijk en gedreven te promoten; eventueel versterkt met één of meer video presentaties. Crowdfundingplatforms worden gevolgd door particuliere investeerders die graag een hogere omzet uit hun kapitaal willen halen dan wanneer ze het op een spaarrekening parkeren of op de beurs beleggen.

Investeren in een startende onderneming kan bij succes meer dan 100 procent winst opleveren, maar hier tegenover staat dat bij het mislopen van het project de investering volledig verloren gaat.

Aan het principe van crowdfunding zitten nog een aantal onscherpe kantjes, waardoor de overheid een aantal restricties overeind houdt. Zo mag een investeerder per project maximaal 1000 euro inleggen. Dit moet enerzijds voorkomen dat er grote individuele verliezen worden geleden en anderzijds beletten dat er zwart geld in het systeem terecht komt.

Ook de banken lijken crowdfunding te omarmen

Binnen Europa is het de trend dat banken crowdfunding als een goede aanvulling zien op traditionele leningen. Banken zetten tegenwoordig vaak een platform neer als dochtermaatschappij. In België is bijvoorbeeld Bolero Crowdfunding rechtstreeks gelieerd aan grootbank KBC. Starters die via het platform een redelijk bedrag hebben opgehaald, kunnen bij de bank aankloppen voor additionele financiering.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px