Bijna de helft van KBC leningen op afbetaling worden online behandelt

Kbc leningen onlineEen bankkantoor binnenlopen om een lening aan te vragen lijkt een scene uit het verleden te worden. Grootbankier KBC meldt dat momenteel ongeveer 40 procent van alle toegewezen leningen op afbetaling online wordt behandelt. Hierbij wordt nagenoeg het gehele voortraject, vanaf het invullen van het aanvraagformulier door de klant tot het goedkeuren van het krediet door de instelling, digitaal over het internet afgehandeld. In bijna de helft van de gevallen geschiedt zelfs de ondertekening van de LOA-overeenkomst online, waardoor de consument zich nooit fysiek verplaatst naar een bankkantoor van KBC.

Hoewel er van de andere grote banken in België nog geen exacte cijfers bekend zijn is het aannemelijk dat het aantal online afhandelingen van persoonlijke leningen, autoleningen, renovatieleningen en andere leningen op afbetaling nagenoeg hetzelfde zal zijn als bij KBC. KBC, een 1998 fusie tussen de Kredietbank en CERA-Bank, behoort namenlijk tot de groep traditionele banken die reeds lang voor het digitaal tijdperk hun financiële diensten aanboden.

Wie kunnen volledig online lenen?

De KBC cijfers verdienen toch een lichte nuancering. De 16 procent kredietnemers die in maart 2016 het geleend bedrag op hun rekening kregen zonder ervoor naar de bank te stappen waren grotendeels vertrouwde klanten van de instelling. Klanten die eerdere LOA’s netjes binnen het schema hebben afgelost. Wanneer er bij de bank onduidelijkheid of twijfel bestaat over de kredietwaardigheid en/of de aflossingsdiscipline zal doorgaans persoonlijk contact tussen de consument en een kredietmanager noodzakelijk zijn. Ook nieuwe klanten zullen vooralsnog minimaal bij de ondertekening van de leningovereenkomst hun gezicht moeten laten zien bij een van de kantoren van de bank.

Gewijzigde functie van bankkantoren

Het gemak voor de consument om thuis in alle rust een aanvraag formulier voor een lening in te vullen levert ook de banken aanzienlijk voordeel op. Er zijn minder faciliteiten en minder medewerkers nodig. Voormalige baliemedewerkers zijn nu per regio in een callcenter van de bank beschikbaar voor klanten die hen via pc of tablet oproepen voor een spraak- of videoconversatie. Voor personen die toch persoonlijk naar de bank willen (of moeten) stappen om een lening op afbetaling aan te vragen werken de ongeveer 320 KBC bankkantoren al sinds 2013 in de namiddag enkel op afspraak.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px