Betaalachterstand op leningen loopt op tot 3 miljard euro

15 Apr, 2014 | Krediet Nieuws

betalingsachterstandDe totale achterstand van Belgen op kredieten nam het afgelopen jaar toe en doorbrak in maart van dit jaar de grens van 3 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren. In maart van dit jaar hadden 6.247.994 Belgen tenminste één uitstaand contract. Van deze groep hebben er 344.440 te maken met een niet-geregulariseerd achterstallig contract. Het gaat om 3,2% meer achterstanden dan in 2013, wat aangeeft dat we meer moeite hebben om geleend geld terug te betalen. Geld lenen vraagt om een online vergelijking van de kosten, maar tevens om een goede inschatting van de eigen capaciteiten.

Stijging ten opzichte van 2013

De Nationale Bank van België (NBB) houdt de hoogte van de schulden en de achterstallige betalingen bij. In maart van dit jaar is de totale achterstand van België opgelopen naar 3,003 miljard euro, waarmee we een belangrijke grens hebben doorbroken. Dit betekent een stijging van 6,2% ten opzichte van vorig jaar. De achterstand bedraagt gemiddeld €5.887. Ten opzichte van februari van dit jaar is er overigens nauwelijks sprake van een stijging, maar ligt het aantal achterstanden min of meer gelijk. Dit zou kunnen betekenen dat het aantal nu stabiliseert en er volgens jaar wellicht niet nog een flinke stijging plaats zal vinden.

Buitenlandse kredieten

Het valt verder op dat het vooral de buitenlandse consumentenkredieten zijn die achterstanden laten zien. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat in ons eigen land aan kop, met een stijging van 5,1%. Het zijn echter de kredietnemers in het buitenland die te maken hebben met een stijging van 17,8%, waardoor dit de grootste groep met problemen is. In totaal hebben 17.322 achterstallige betalers zich aangemeld van de kredietcentrale, mensen die vooral te maken hebben met achterstanden op een consumentenkrediet. Het lijkt daarom verstandig vooral deze vormen van geld lenen goed te vergelijken en de kosten tot een minimum te beperken.

Betalingen hypotheken

De betalingen van hypotheken verlopen vooralsnog relatief goed, al was er ook hier sprake van een lichte stijging van het aantal achterstallige betalers. In het gehele land ging het om een stijging van 0,8%, maar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest deed het met een stijging van 1,3% iets minder goed. Het lijkt ook op dit gebied verstandig om een goede online vergelijking te maken. U kunt op die manier geld lenen tegen een scherpe rente, maar tevens zorgen voor voldoende capaciteit de lening te dragen.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+