België verdient opnieuw 1,8 miljoen euro met geld lenen

03 Jun, 2015 | Krediet Nieuws

schatkist belgieBelgië is er opnieuw in geslaagd om schatkistcertificaten uit te geven aan een negatieve rente, wat betekent dat deze geld opleveren. Dat betekent in de praktijk dat het niet nodig is om het volledige bedrag aan geleend geld terug te betalen, er is sprake van een winstmarge die geldt als opbrengst. De staatskas mag als het gevolg van de uitgifte van 2,446 miljard aan certificaten rekenen op een opbrengst van ruim 1,8 miljoen euro. Dit heeft te maken met de zeer lage rente die nu zelfs het negatieve domein is ingedoken.

Negatieve rente levert geld op

Het Agentschap van de Schuld heeft dit laten weten en legt bovendien uit hoe het komt dat het geld lenen geld op kan leveren. De overheid betaalt normaal gesproken een rente over de bedragen die het leent. In het geval van een negatieve rente draait dit proces om, het is de overheid die dan een vergoeding ontvangt om het geld aan te bieden. De partij die het geld uitleent betaalt daar een vergoeding over. Het voordeel voor de uitlener bestaat uit de zekerheid dat het geld op termijn weer terug zal komen, in plaats van dat er een ontwaarding plaats zal vinden. De Belgische Staat profiteert van de zekerheid die het kan bieden, die zich uitbetaalt door middel van een renteopbrengst.

Lagere negatieve rente

De schatkistcertificaten met een looptijd van 3 maanden waren goed voor een opbrengst van 1,24 miljard euro. Dankzij de negatieve rente van -0,203 procent komt daar dus nog een bedrag aan vergoeding bij. De rente ligt lager dan tijdens de vorige uitgifte, toen er ook al sprake was van een negatief percentage. Dat betekent dat het geld lenen de overheid deze keer meer oplevert dan de vorige keer. In de praktijk komt het erop neer dan de overheid €600.000 minder over de schatkistcertificaten hoeft terug te betalen, een prettige meevaller.

Voordelen voor consumenten

Het geld lenen levert momenteel alleen voor overheden, grote instanties en enkele zeer grote ondernemingen geld op. Als consument kun je niet direct geld lenen aan een negatieve rente, al ligt de rente wel een stuk lager dan een aantal jaren geleden. Het is wat dat betreft de moeite waard om nu online een krediet af te sluiten of de mogelijkheden in ieder geval te vergelijken. Een lage rente zorgt er immers voor dat een aankoop voordelig te financieren valt.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+