België leent geld met een looptijd van 100 jaar

09 Sep, 2015 | Krediet Nieuws

België leent geld met zowel korte als langere looptijden. Het Agentschap van Schuld heeft nu echter bekend kunnen maken dat er sprake is van een lening op 100 jaar. Het gaat om 50 miljoen euro, dat we als land pas over 100 jaar terug hoeven te betalen. Het komt vaker voor dat landen geld lenen met een lange looptijd, maar deze periode is langer dan wat gebruikelijk is in de markt. Normaal gesproken loopt de rentevoet gemakkelijk op bij leningen over langere perioden, maar dankzij de historisch lage rente is dat nu niet het geval.

Lening tot 9 september 2115

Er is sprake van een lening met een looptijd van 100 jaar, wat betekent dat België het krediet uiterlijk op 9 september 2115 af dient te lossen. Dat is voor de meeste mensen lastig te bevatten, aangezien het gaat om een periode die langer is dan het gemiddelde mensenleven. Jean Deboutte is directeur van het Agentschap van Schuld en erkent dat er sprake is van een bijzondere situatie, vanwege de extreem lange looptijd van het krediet. België heeft niet eerder geld geleend met een dergelijk lange looptijd, waardoor er sprake is van een mijlpaal.

Geld lenen met lage rentevoetBelgië leent geld op 100 jaar

Geld lenen met een lange looptijd kost normaal gesproken relatief veel, de rentevoet loopt vanaf enkele tientallen jaren aan looptijd gemakkelijk op. Dat is in dit geval niet zo, we betalen als land slechts 2,5% rente per jaar. De jaarlijkse coupon is daarmee zo laag dat het Agentschap van Schuld akkoord ging met het uitzonderlijke krediet. De lage rentevoet zorgt er dankzij het vaste karakter voor dat het ook in economisch betere tijden mogelijk blijft om op een voordelige wijze gebruik te maken van het geleende geld.

Geld verstrekt door professionele beleggers

Wie de lening verstrekt is op dit moment nog niet duidelijk, het zou gaan om professionele beleggers. Het was in ieder geval Goldman Sachs International dat een melding deed bij het Agentschap van Schuld dat er interesse bestond in een te verstrekken lening met een looptijd van 100 jaar. Vervolgens heeft België de voorwaarden beoordeeld en is men tot de conclusie gekomen dat dit een goed moment is om het geld te lenen en daar een lage rentevoet voor te betalen. Of er in de toekomst meer dergelijke kredieten zullen volgen is op dit moment nog niet duidelijk.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+