België kan opnieuw geld lenen aan negatieve rente

14 May, 2015 | Krediet Nieuws

België kan lenen negatieve renteBelgië heeft opnieuw geld kunnen lenen aan negatieve rente. Het ging dit keer om een totaal bedrag van 2,34 miljard aan leningen, met een looptijd van 3 – 6 maanden. Het gaat om schatkistcertificaten, die beschikbaar zijn voor een ieder die daarin wenst te investeren. Uit een mededeling van het Agentschap van de Schuld blijkt dat er opnieuw sprake is van geld lenen aan een negatieve rente, zoals dat eerder ook al een keer het geval was bij de uitgifte van dergelijke certificaten.

Rentevoet bedraagt ongeveer -0,2 procent per jaar

Er werden twee verschillende schatkistcertificaten uitgegeven. Het gaat in eerste instantie om 1,165 miljard aan leningen met een looptijd van 3 maanden. De rentevoet hiervoor bedraagt -0,198% per jaar. Daarnaast koos de overheid ervoor om een bedrag van 1,175 miljard aan certificaten uit te geven met een looptijd van 6 maanden. Hiervoor geldt een rentevoet van -0,201% per jaar. Het zijn twee rentevoeten die schommelen rondom de -0,2% per jaar, het tarief waarvoor de vorige keer het geld aan een negatieve rente werd geleend. De negatieve rente voor de schatkistcertificaten met een looptijd van 6 maanden is zelfs een record, net iets meer negatief dan de vorige keer.

Wat betekent een negatieve rente?

Wat betekent dat eigenlijk, een negatieve rente om geld te lenen? Het betekent dat u een bedrag zou lenen, waarvoor u vervolgens geld toe krijgt. De lening werkt dan als een spaarrekening, u ontvangt een vergoeding voor het feit dat u het geld leent. Dat betekent aan de andere kant dat de partij die het geleende geld uitgeeft hier nu geld voor betaalt, terwijl dat normaal gesproken geld oplevert. België kan als land geld lenen aan een negatieve rente, omdat het een stabiele factor betreft en beleggers bereid zijn te betalen voor de waardevastheid van hun kapitaal.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+