Bijna 350.000 Belgen kunnen kosten krediet niet betalen

10 Feb, 2014 | Krediet Nieuws

Belgen kunnen kosten krediet niet meer betalenHet aantal Belgen met een betalingsachterstand op een krediet of andere verplichtingen is de laatste jaren flink opgelopen. Sinds het uitbreken van de crisis is het aantal Belgen met betalingsproblemen opgelopen tot 341.400. Dit lijkt niet te maken te hebben met de woonkredieten, maar vooral met de consumentenkredieten die er worden verstrekt. Het is daarom zeer verstandig om online een goede vergelijking op te stellen. U kunt dan geld lenen tegen een scherpe rente, zodat u er zeker van bent dat u de kosten kunt blijven betalen.

Meer consumentenkredieten verstrekt

Het aantal consumentenkredieten dat we in België collectief afsluiten neemt nog altijd toe. We kunnen geld lenen voor een groot aantal verschillende zaken, van nieuwe auto’s en keukens tot aan bijvoorbeeld een mooie vakantie. In totaal sloten 511.137 Belgen in 2013 een consumentenkrediet af, 6,4% meer dan in 2012. Het aantal woonkredieten viel aan de andere kant juist wat terug. Het lijken wat dat betreft dan ook vooral de consumentenkredieten die voor problemen zorgen, vooral wanneer consumenten de verschillende rentevoeten niet vergelijken en daardoor een relatief dure geldlening afsluiten.

Meer wanbetalingen

Het aantal wanbetalingen is sinds het uitbreken van de crisis flink opgelopen. In 2013 nam het aantal wanbetalingen met 3,4% toe ten opzichte van een jaar eerder. Het waren vooral de kredietopeningen die voor een flinke stijging van het aantal problemen zorgde (+8,1%). Ook de hypothecaire kredieten zorgen nog altijd voor wat problemen, vooral vanwege de gemiddelde hoogte van de achterstand (bijna €37.000). De gemiddelde achterstand bij kredietopeningen en verkopen op afbetaling ligt een stuk lager, maar het aantal is aan de andere kant groter.

Diverse achterstanden

Het blijkt uit de gegevens echter ook dat het niet alleen de consumentenkredieten en woonkredieten zijn die voor betalingsachterstanden kunnen zorgen. Een groeiend aantal Belgen heeft te maken met een achterstand, zonder dat er voor hen een lening geregistreerd staat. Zij hebben bijvoorbeeld moeite om de kosten voor de gezondheidszorg te betalen, of de energiefactuur te voldoen. Daarnaast kunnen kosten voor telefoon, huur of fiscale schulden flink oplopen, waardoor we in de problemen komen. Wilt u zelf geld lenen? Dan is het verstandig om online een berekening van de kosten te maken een een vergelijking uit te voeren tussen de diverse aanbieders. U zorgt er daarmee voor dat u goed op de hoogte bent van wat u kunt verwachten, om problemen te voorkomen.

Afbeelding door bankrate.com

Sluit nu direct je lening afklik hier
+