BESTE TRADING PlATFORMEN

Overweeg je om online te beleggen en zoek je naar de beste trading platformen? Deze websites en apps bieden de nodige tools en software om financiële markten te volgen. Het kiezen van het juiste platform kan uitdagend zijn voor beginners, maar wij helpen je graag op weg!

Vraag je je af wat een trading platform is en hoe je online kunt beleggen? Benieuwd naar de kosten die ermee gemoeid zijn en hoe je het beste trading platform kunt kiezen dat bij jouw behoeften past? In dit artikel beantwoorden we al jouw vragen over de beste beleggingsplatformen.

De beste trading platformen in België

Saxo bank

SAXO Bank

Aandelen – Fondsen – Obligaties – Trackers – Warrants – ETF’s – Futures

❤️ FAVORIET

Promotie! 1% vanaf €10.000 storting

Keytrade bank logo

Dankzij Keytrade Bank-effectenrekeningen kunt u investeren aan interessante voorwaarden. Praktische en educatieve tool.

Promotie !

Vergoeding voor de overdracht van effecten tot € 2500

Logo lynx

Trading-platform, opleidingsprogramma’s en coaching diensten.

Promotie !

Tot € 500 gratis transactiekrediet wanneer je een rekening opent

Logo bux zero 3

EUR en US EQUITIES, ETF’s en CRYPTO

Logo bolero

Online beleggersrekening van de KBC-groep. Krachtig platform met vele mogelijkheden.

Wordt vóór 31 maart 2023 klant bij Bolero en krijg 3 maanden lang de makelaarskosten van je aankooptransacties terug (Actie onder voorwaarden)

Uitleg van trading platforms

Wat is een trading platform?

In het verleden moest je als belegger een makelaar inhuren om aandelen, obligaties of andere financiële producten op de markten te verhandelen. Tegenwoordig is de wereld van makelaardij echter verschoven naar online diensten, die je meer controle geven over je investeringen en bovendien, niet onbelangrijk, lagere makelaarskosten aanrekenen.

Deze online platforms brengen je rechtstreeks in verbinding met kopers en verkopers van aandelen, obligaties of andere financiële producten over de hele wereld, en het enige wat je nodig hebt is internettoegang. Een trading platform is dus een website of app die de benodigde tools en software levert om de financiële markten in de gaten te houden.

Deze tools waren ooit voorbehouden aan professionals, maar zijn nu voor iedereen toegankelijk via trading platforms, waardoor je verschillende financiële producten in real-time kunt kopen en verkopen en zo mogelijk winst kunt genereren. Het is in feite een computerprogramma dat beschikbaar is voor elke handelaar, of je nu een professional bent of een beginner, en waarmee je kunt speculeren op de financiële markten via je mobiele apparaat of computer.

De beste trading platformen biedt ook toegang tot analyse-tools waarmee je in real-time beurskoersen kunt volgen en de schommelingen kunt volgen van de financiële producten die je interesseren.

Veel brokers bieden deze trading platformen aan en je kunt er toegang toe krijgen door een effectenrekening te openen. Dit stelt iedereen in staat om zowel op de lange als korte termijn te investeren. 

Welke kosten zijn er verbonden aan een beleggingsplatform?

Er worden twee soorten kosten in rekening gebracht voor een online beleggingsplatform: makelaarskosten en beheerkosten.

De hoogte van deze kosten varieert naargelang het online trading platform dat je kiest. We hebben alle mogelijke kosten van een trading platform voor jou hieronder even toegelicht:

Trading platform title

Transactiekosten

De transactiekosten zijn kosten die in rekening worden gebracht voor elke transactie die je uitvoert. Ze kunnen bestaan uit zowel een commissie als een spread. De hoogte van deze kosten varieert per broker en per type handelsproduct dat je verhandelt. Sommige brokers rekenen helemaal geen commissie aan bij het kopen van aandelen. Hier wordt dan ook vaak op promotie gemaakt.

Beheerkosten

De beheerkosten zijn gebaseerd op een maandelijks of jaarlijks percentage. Ze kunnen worden aangerekend voor accountbeheer en dienstverlening. Ze zijn meestal lager of gratis bij online makelaars.

Bewaarkosten

Bewaarkosten zijn vaste vergoedingen die je betaalt voor het beheren van effecten op je effectenrekening. Ook bij online beleggingen zijn deze kosten vaak gunstiger.

Naast de kosten voor het aanhouden van een effectenrekening, moet je ook rekening houden met een ander soort vergoeding: de kosten voor het overdragen van effecten. Wanneer je namelijk besluit om van beleggingsplatform te veranderen, kan het zijn dat je een vergoeding moet betalen aan de vorige broker. Deze kosten zijn van toepassing op elke lijn van effecten die je wilt overdragen. Een effectenlijn vertegenwoordigt effecten met vergelijkbare kenmerken. Dus, als je een gediversifieerde portefeuille van 30 effecten hebt, moet je deze vergoeding 30 keer betalen.

Het is belangrijk op te merken dat veel brokers en banken deze kosten deels kunnen terugbetalen als je ervoor kiest om bij hen over te stappen.

Inactiviteitskosten

Sommige brokers brengen kosten in rekening als je gedurende een bepaalde periode inactief bent geweest. Dit komt doordat het beleggingsplatform zelf te maken krijgt met kosten om jouw account operationeel te houden, maar wanneer je inactief bent, genereren ze geen inkomsten. Om deze kosten te compenseren, hanteren ze de zogenoemde inactiviteitskosten.

Denk dus vooraf goed na of deze kosten relevant zijn voor jou of niet. Als je van plan bent actief te handelen, zullen deze kosten waarschijnlijk nooit in werking treden.

Spread

De spread is het verschil tussen de aan- en verkoopprijs van een financieel product. Dit is een vorm van kosten, omdat je altijd tegen een iets hogere prijs koopt dan de huidige marktprijs en tegen een iets lagere prijs verkoopt.

Opnamekosten

Afhankelijk van de broker kunnen er kosten verbonden zijn aan het opnemen van geld van je handelsaccount.

Online beleggen: hoe gaat dat in zijn werk?

Als je online wilt gaan beleggen, heb je allereerst een effectenrekening nodig. Effectenrekeningen worden aangeboden door verschillende makelaars en banken als producten waarmee je een overzicht kunt krijgen van je beleggingen. Deze beleggingen kunnen bestaan uit aandelen, obligaties of pensioenfondsen.

Beleggingsplatformen zoals Bux Zero, Keytrade Bank, Bolero en Lynx behoren tot de trading platformen die online effectenrekeningen aanbieden. Banken geven je meestal toegang tot je handelsrekening via een mobiele applicatie, waardoor je eenvoudig aandelen kunt kopen of verkopen met behulp van je telefoon.

Over het algemeen volg je de onderstaande stappen als je online wilt beleggen:

 1. Kies een geschikt beleggersplatform dat voldoet aan je behoeften en doelstellingen. De vergelijkingstabel bovenaan de pagina helpt je het beste trading platform voor jouw doeleinden te kiezen.
 2. Open een effectenrekening bij het trading platform. Dit kan meestal online worden gedaan. Hiervoor zal je persoonlijke informatie en documenten moeten indienen om je identiteit te verifiëren.
 3. Doe grondig onderzoek naar de aandelen, obligaties of andere financiële producten waarin je geïnteresseerd bent. Blogs, YouTube en fora kunnen je hier bij helpen.
 4. Stort geld op je effectenrekening om te kunnen beleggen. Dit is bij de meeste trading platformen vaak erg eenvoudig!
 5. Kies je belegging waarmee je wilt handelen.
 6. Plaats een aankooporder. Hiervoor moet je de hoeveelheid, de prijs en het type order specificeren. Er zijn verschillende soorten orders, waaronder marktorders (tegen de huidige marktprijs) en limietorders (tegen een door jou gespecificeerde prijs).
 7. Nadat je een order hebt geplaatst, kun je de voortgang ervan volgen via het beleggersplatform. Zo kun je vaak in real-time de koers, grafieken en andere tools gebruiken om je beleggingen te beheren.
 8. Overweeg het spreiden van je beleggingen (diversificatie) om risico’s te beperken.
 9. Succesvol beleggen vraagt om voortdurende monitoring en aanpassing van je strategie op basis van marktomstandigheden en je financiële doelen.

Onthoud dat online beleggen risico’s met zich meebrengt. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te informeren en, indien nodig, advies in te winnen bij een financieel adviseur voordat je begint.

Welk trading platform moet ik kiezen?

Of je nu op zoek bent naar het meest betaalbare beleggersplatform of naar een Belgische broker met mogelijk iets hogere kosten, het beste trading platform is degene die het beste aansluit bij jouw behoeften en handelsstijl.

Aandelen kopen en verkopen is mogelijk op gespecialiseerde trading platforms, maar ook bij de meeste grote banken. Om te bepalen welke optie het beste bij je past, is het belangrijk om ze met elkaar te vergelijken.

Kies naar gelang je beleggersprofiel

Om het beste beleggersplatform te kiezen, moet je een platform vinden dat bij je beleggersprofiel past. Neem daarom de tijd om de volgende punten te analyseren:

 1. Voordat je begint met het kiezen van een beleggingsplatform, moet je duidelijk je beleggingsdoelen en handelsstijl definiëren. Wil je actief daytraden of ben je op zoek naar langetermijnbeleggingen? Dit zal invloed hebben op het type trading platform dat je kiest.
 2. Vergelijk de transactiekosten, spreads en andere kosten die in rekening worden gebracht door verschillende brokers. Sommige trading platformen bieden commissievrije handel, terwijl andere lage spreads hanteren. Houd bovendien ook rekening met mogelijke inactiviteitskosten of kosten voor opnames.
 3. Ga na of het beleggersplatform toegang biedt tot de financiële producten waarmee je wilt handelen. Niet alle platforms ondersteunen dezelfde reeks aandelen, obligaties, forex-paren, crypto en andere activa.
 4. Bekijk eventueel ook even welke functies en tools het beleggersplatform ter beschikking stelt. Denk maar aan grafieken, nieuwsfeeds, mobiele apps etc. 
 5. Biedt het trading platform een trialperiode aan? Neem dan even een kijkje om te zien hoe gebruiksvriendelijk het is.
 6. Neem een kijkje naar de reviews, en meer bepaald de ervaringen met de klantenservice. Een goede klantenservice kan handig zijn als je technische problemen tegenkomt of hulp nodig hebt bij het traden.
 
Onthoud dat het kiezen van een trading platform een persoonlijke beslissing is, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Neem de tijd om verschillende platforms te vergelijken en overweeg je eigen doelen en behoeften bij het maken van je keuze.

Begin je pas met online beleggen? Leer er nu alles over!

Voordat je in de aandelenmarkt investeert, is het essentieel om de grondbeginselen van aandelenhandel te begrijpen. Er zijn tal van online trading-cursussen beschikbaar. Sommige zijn betalend, maar degene die door je gekozen broker worden aangeboden, zijn meestal gratis.

Nadat je de basisprincipes hebt geleerd, kun je overwegen om een beginnersaccount te openen om je kennis in de praktijk te brengen. Met een beginnersaccount kun je handelen onder reële marktomstandigheden, maar met fictief kapitaal, wat betekent dat er geen echt financieel risico is. Deze beurssimulator stelt je in staat om verschillende activaklassen en financiële instrumenten uit te proberen, zodat je vertrouwd kunt raken met de mogelijkheden van het trading platform.

Pas op voor oplichterij!

Elk bedrijf dat beleggingsproducten wil aanbieden, al dan niet via een trading platform, moet een vergunning hebben. Bedrijven die handelen zonder vergunning krijgen een waarschuwing van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).

Een actuele lijst met deze bedrijven vind je hier.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px