TRADING PATFORM

Een trading-platform is een website, of een applicatie, die de nodige tools en software verschaft om de ontwikkeling van de financiële markten te volgen. Hebt u besloten uw geld online te beleggen? Het kiezen van een trading-platform is niet altijd eenvoudig voor beginners.

Wat is een trading-platform? Hoe kunt u online beleggen? Wat zijn de kosten die ermee gemoeid zijn en hoe kiest u de beste trading-platform voor uw behoeften? Wij beantwoorden al uw vragen voor u in dit artikel!

Vergelijking van online investeringsrekeningen

Logo saxo bank

SAXO Bank

Aandelen – Fondsen – Obligaties – Trackers – Warrants – ETF’s – Futures

❤️ FAVORIETE

Promotie! 1% vanaf €10.000 storting

Keytrade bank logo

Dankzij Keytrade Bank-effectenrekeningen kunt u investeren aan interessante voorwaarden. Praktische en educatieve tool.

Promotie !

Vergoeding voor de overdracht van effecten tot € 2500

Logo lynx

Trading-platform, opleidingsprogramma’s en coaching diensten.

Promotie !

Tot € 500 gratis transactiekrediet wanneer u een rekening opent

Logo bux zero 3

EUR en US EQUITIES, ETF’s en CRYPTOMONDS

Logo bolero

Online beleggersrekening van de KBC-groep. Krachtig platform met vele mogelijkheden.

Wordt vóór 31 maart 2023 klant bij Bolero en krijg 3 maanden lang de makelaarskosten van uw aankooptransacties terug (Actie onder voorwaarden)

Uitleg van trading platforms

Wat is een trading-platforms?

In het verleden moest een belegger, om in de aandelenmarkt te beleggen en dus effecten (aandelen, obligaties of zelfs afgeleide producten) op de financiële markten te kopen, een makelaar inhuren om zijn aandelen te verhandelen.

Tegenwoordig is de makelaarswereld overgegaan op online makelaarsdiensten. Deze bieden particulieren meer autonomie op het gebied van hun beleggingen, en ook lagere makelaarskosten.

Deze platforms verbinden je onmiddellijk met kopers en verkopers uit de hele wereld. Het enige wat je nodig hebt is toegang tot het internet.

Een trading-platform is een website of toepassing die de tools en software verschaft die nodig zijn om toezicht te houden op de financiële markten.

Deze tools waren lange tijd voorbehouden aan professionals, maar zijn nu ook voor jou beschikbaar, via trading-platforms, en stellen je in staat om allerlei financiële producten te kopen en te verkopen. Zo kun je meer winst maken.

Het is dus een computerprogramma dat beschikbaar is voor elke handelaar, professioneel of beginner, die op de financiële markten wil speculeren vanaf zijn mobiele toestel of computer.

Een trading-platform geeft je ook toegang tot analyse-instrumenten waarmee je de beurskoersen en hun ontwikkeling in real-time kunt volgen. Ook kun je de schommelingen volgen van de effecten die je interesseren.

Deze trading-platforms, die door veel brokers worden aangeboden, zijn toegankelijk in ruil voor het openen van een effectenrekening en stellen iedereen in staat om te investeren op lang of kort termijn.

Hoeveel kosten zijn er verbonden aan een investeringsrekening?

Er worden twee soorten kosten in rekening gebracht voor een online investeringsrekening: makelaarskosten en beheerkosten.

De hoogte van deze kosten varieert naargelang het online trading-platform dat je kiest.

Trading platform title

Makelaarskosten

Makelaarskosten, of transactiekosten, zijn de instap- en uitstapvergoedingen die worden toegepast op de aankoop en verkoop van beleggingsproducten. Promoties op deze vergoedingen worden soms door online makelaars aangeboden.

Werkingskosten

Beheerkosten

De beheerkosten zijn gebaseerd op een maandelijks of jaarlijks percentage. Ze kunnen worden aangerekend voor accountbeheer en dienstverlening.

Ze zijn meestal lager of gratis bij online makelaars.

Bewaarkosten

Bewaarkosten zijn vaste vergoedingen die worden aangerekend voor het bijhouden van effecten op effectenrekeningen. Ook hier zijn online beleggingen voordelig.

Afgezien van deze vergoedingen voor het aanhouden van een effectenrekening is er nog een ander soort vergoeding waarmee je rekening moet houden: de vergoeding voor het overdragen van effecten.

Als je van makelaar wilt veranderen, moet je vaak een vergoeding betalen aan de makelaar die je verlaat. Deze kosten gelden voor elke effectenlijn die je wilt overdragen. Een effectenlijn vertegenwoordigt effecten die identieke kenmerken hebben. Als je dus een gediversifieerde portfolio van 30 effecten hebt, dan moet je deze vergoeding 30 keer betalen

Merk op dat veel makelaars en banken deze kosten gedeeltelijk terugbetalen als je je bij hen aansluit.

Online beleggen: hoe gaat dat in zijn werk?

Als je online wilt gaan beleggen, heb je eerst een effectenrekening nodig.
Effectenrekeningen worden door makelaars en banken aangeboden als producten waarmee je een overzicht van je beleggingen kunt krijgen. Deze beleggingen kunnen vertegenwoordigd worden door aandelen, obligaties of pensioenfondsen.

Bux Zero, Keytrade Bank, Bolero of Lynx behoren tot de instellingen die online effectenrekeningen aanbieden. Banken geven je meestal toegang tot je handelsrekening via een mobiele applicatie. Je kunt dan gemakkelijk aandelen kopen of verkopen via je telefoon.

Welk trading-platform moet ik kiezen?

Of het nu om het goedkoopste trading-platform gaat, of om een Belgische broker met mogelijk hogere kosten: de beste optie is degene die het beste bij je behoeften en handelsgedrag past.

Het is mogelijk om aandelen te kopen en verkopen op gespecialiseerde trading-platforms, maar ook bij de meeste grote banken.

Om te ontdekken welke het beste bij je past, moet je ze met elkaar vergelijken.

Kies naar gelang uw beleggersprofiel

Om het beste platform te kiezen, moet je een serviceaanbod vinden dat bij je beleggersprofiel past. Neem daarom de tijd om de volgende punten te analyseren:

  • Je online investeringsbehoeften
  • Beschikbare financiële producten en instrumenten
  • Stortings- en opnamevoorwaarden
  • Makelaarskosten of andere in kosten die in rekening gebracht worden. Kijk ook naar de minimumstorting, indien van toepassing

Begint u pas? Leer bij!

Voordat je in de aandelenmarkt investeert, is het beheersen van de grondbeginselen van de aandelenhandel essentieel. Je vindt veel trading-cursussen op het internet. Sommige ervan zijn weliswaar betalend, maar die dat door de gekozen makelaar worden aangeboden, zijn meestal gratis.

Eenmaal je de grondbeginselen onder de knie hebt, kun je een beginnersaccount openen om ze in de praktijk te brengen.

Op een beginnersaccount handel je onder echte marktomstandigheden. Het kapitaal is fictief. Er is dus geen risico. Dankzij deze beurssimulator kun je de verschillende activaklassen waarin je kunt beleggen uitproberen, net zoals alle financiële tools die ter beschikking staan.

Pas op voor oplichterij!

Elk bedrijf dat beleggingsproducten wil aanbieden, al dan niet via een trading-platform, moet een vergunning hebben. Bedrijven die handelen zonder vergunning krijgen een waarschuwing van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).

De lijst met deze bedrijven staat hier

Door u te abonneren op de Geldbank nieuwsbrief ontvangt u tips, adviezen en informatie over :

Logo Geldbank détouré h-65px