Effectenrekening in België

Wat is een effectenrekening, hoeveel kost het, hoe werkt het of hoe kunt u er eentje openen? Ontdek in dit artikel alle aspecten van een effectenrekening en vergelijk de aanbiedingen!

De kosten die banken berekenen voor een effectenrekening kunnen aanzienlijk variëren. Het is dus belangrijk dat u de aanbiedingen vergelijkt om het rendement van uw beleggingen te optimaliseren: kosten voor het openen of beheren van een rekening, instap-, uitstap- of bewaarkosten, enz. Het zijn allemaal factoren die uw rendement kunnen beïnvloeden en daarom uw volle aandacht verdienen.

De 4 populairste maatschappijen voor het openen van een effectenrekening

Effectenrekening
Effectenrekening bij Keytrade Effectenrekening bij EasyvestEffectenrekening bij MeDirectEffectenrekening bij SAXO Bank
Soort beleggingenAandelen - Obligaties - Fondsen - TrackersTrackersAandelen - Obligaties - Fondsen - TrackersAandelen - Obligaties - Fondsen - Trackers - Futures - Options - Warrants
Openen van een rekeningGratisGratisGratisGratis
BewaringskostenGratisGratisGratisGratis
BeheerkostenGratis0,5-1% per jaarGratisGratis
Inkomende transfer van een andere instelling
Gratis
Gratis
Gratis

Gratis
Uitgaande transfer naar een andere instelling42,35 € / lijnGratis150 € / lijn75 € / lijn
PromoVergoeding van de transferkosten tot 2.500 euro in contanten50 gratis bij het openen van een rekeningEffecten worden naar MeDirect overgebracht. Ontvang tot € 500 per klant1% cadeau vanaf €10.000 storting
LinksBekijk de website van KeytradeBekijk de website van EasyvestBekijk de website van MeDirectBekijk de website van Keytrade Saxo Bank
Toelichtingen bij de effectenrekeningen

Wat is een effectenrekening?

Een effectenrekening is een rekening waarop u de aandelen, obligaties of fondsen waarin u belegt, kunt aanhouden en beheren.

Effectenrekeningen zijn producten die worden aangeboden door banken, maar ook door gespecialiseerde beleggingsinstellingen zoals vermogensbeheerders of effectenmakelaars.

Net als een traditionele bankrekening heeft een effectenrekening een rekeningnummer, kan zij beheerd worden via een mobiele applicatie of het internet, en is zij onderworpen aan rekeningafschriften.

 

Hoe kunt u een effectenrekening in België openen?

U kunt in België een effectenrekening openen bij een instelling naar keuze, mits u een identiteitskaart kunt overleggen.

U kunt een effectenrekening openen bij een bank of een andere financiële instelling zonder dat u daar al een lopende rekening of een spaarrekening heeft.

Alvorens uw effectenrekening te openen, moet u letten op de voorwaarden en tarieven die door de verschillende instellingen worden aangeboden.

U kunt hieronder een tabel raadplegen met een vergelijking van de beschikbare aanbiedingen.

Sommige financiële instellingen bieden ook de mogelijkheid om 100% online een effectenrekening te openen.

Over het algemeen wordt een effectenrekening geopend bij de financiële instelling waar u uw beleggingen doet
Investir en bourse avec un compte titres
Met een effectenrekening kunt u in de aandelenmarkt beleggen

Hoe werkt een effectenrekening?

Met een effectenrekening kunt u beleggen op de effectenmarkt. Zodra u een investering heeft gedaan, zal deze op uw effectenrekening verschijnen.

Dit kunnen aandelen, fondsen, obligaties of trackers zijn.

Uw effectenrekening geeft u een overzicht van uw beleggingen, zodat u ze gemakkelijker kunt beheren.

Dividenden en rente op uw beleggingen worden gewoonlijk automatisch overgemaakt naar de lopende rekening of spaarrekening die u aan uw effectenrekening hebt gekoppeld.

In de overgrote meerderheid van de gevallen krijgt u toegang tot uw effectenrekening via Mobile Banking of PC Banking.

Dit betekent dat u de stand van uw effectenrekening altijd online kunt controleren.

Bovendien zal de financiële instelling waar u uw effectenrekening geopend heeft u driemaandelijkse en jaarlijkse rekeninguittreksels sturen. Daarop staan de beleggingen die u via uw effectenrekening gedaan heeft.

Wat gebeurt er met uw effectenrekening als uw bank failliet gaat?

In geval van faillissement van de financiële instelling blijft u altijd de rechtmatige eigenaar van uw effecten. U hebt ook het recht om deze terug te vorderen.

Dit betekent dat de curator verplicht is om uw effecten aan u terug te bezorgen, zodat ze nooit tot de activa van een eventueel faillissement kunnen worden gerekend.

Bovendien wordt uw effectenrekening onder de bescherming van het Beschermingsfonds geplaatst. Indien u dus, na inlevering van al uw beschikbare effecten, een deel van uw vermogen niet hebt teruggekregen, dan kan het Beschermingsfonds u schadeloos stellen tot een maximum van € 20.000 per persoon en per instelling.

Een dergelijk geval is zeldzaam en doet zich alleen voor in geval van een administratieve fout of een andere onregelmatigheid.

Hoeveel kost een effectenrekening in België?

Het openen van een effectenrekening is in België altijd gratis. Het maakt niet uit welke bank u gebruikt. Er zijn echter nog andere kosten verbonden aan uw effectenrekening, waarmee u rekening moet houden:

Bewaringskosten

De bewaringskosten variëren van bank tot bank. Zij kunnen geheel gratis zijn of alleen worden aangerekend op producten die niet worden uitgegeven door de bank waar de effectenrekening is geopend.

Sommige financiële instellingen rekenen echter bewaringskosten aan voor effectenrekeningen in België.

Deze zijn vaak gebaseerd op een percentage van de waarde van de effecten, maar ze kunnen ook worden bepaald door een vast bedrag per effectenlijn. De provisies van de bewaarder worden soms beperkt door minimum- en maximumplafonds.

Beheerkosten

Er kunnen ook beheerskosten worden aangerekend. Net als bij de bewaringskosten zal dit afhangen van het beleid van de financiële instelling.

De beheerskosten bedragen, indien van toepassing, een vast jaarlijks bedrag. Deze kosten liggen gemiddeld tussen 9 en 15 euro.

Transactiekosten

Transactiekosten worden altijd toegepast en vormen de grootste bedragen. Afhankelijk van de financiële instelling worden transactiekosten van verschillende bedragen aangerekend voor elk koop- of verkooporder.

Het is dus raadzaam om de tijd te nemen om de aanbiedingen te vergelijken, vooral als u een actieve belegger bent!

Opgelet! Sinds februari 2021 wordt in bepaalde gevallen een administratieve belasting geheven. Wij raden aan om u verder te informeren over de belasting op de effectenrekeningen.

Vergelijking van effectenrekeningen in België

Logo saxo bank

SAXO Bank

Aandelen – Fondsen – Obligaties – Trackers – Warrants – ETF – Futures

Promotie ! 1% vanaf €10.000 storting

Easyvest logo

Easyvest

Trackers

Promotie ! 50 € gratis bij het openen van een rekening

Medirect new logo 2022

Aandelen – Fondsen – Obligaties – Trackers

Promotie ! Terugbetaling van de transferkosten tot € 2500

Kbc banque et assurance logo

KBC Bank

Aandelen – Fondsen – Obligaties – Trackers

Keytrade bank logo

Aandelen – Fondsen – Obligaties – Trackers

Axa banque logo

AXA Banque

Aandelen – Fondsen – Obligaties

Belfius logo

BELFIUS

Aandelen – Fondsen – Obligaties – Trackers

Beobank logo

BEOBANK

Aandelen – Fondsen – Obligaties

Bnpfortis logo

BNP PARIBAS FORTIS

Aandelen – Fondsen – Obligaties – Trackers

Ing bank logo

ING

Aandelen – Fondsen – Obligaties – Trackers

Door u te abonneren op de Geldbank nieuwsbrief ontvangt u tips, adviezen en informatie over :

Logo Geldbank détouré h-65px