Belastingverminderingen voor de financiering van een startende onderneming

In België kunt u profiteren van belastingverminderingen van 25% tot 45% naargelang u een startende, jonge of groeiende onderneming financiert. Wat zijn de belastingverminderingen voor de financiering van een jonge onderneming? My-Finances beantwoordt u in dit artikel!

Belastingverminderingen voor de financiering van een startende onderneming

Tax Shelter voor starters en scale-ups 

Om investeringen in de reële economie aan te moedigen, is het Tax Shelter-systeem voor startende ondernemingen de afgelopen jaren uitgebreid tot scale-ups. Als u ervoor kiest om te investeren in groeibedrijven of start-ups, kunt u dus tussen 25% en 45% van het totale bedrag van uw investering terugvorderen via uw belastingaangifte.

Als investeerder kunt u per jaar tot 100.000 euro aan investeringen in startende of groeiende bedrijven declareren. Op voorwaarde dat u maximaal 30% van het aandelenkapitaal van de betrokken onderneming koopt en dat u niet de bestuurder bent. 

Goed om te weten: de maximumbedragen die starters en groeibedrijven mogen ophalen in het kader van de Tax Shelter zijn onlangs verdubbeld.

  • Voor kleine starters is het maximumbedrag nu 500.000 euro.
  • Voor groeiende kleine bedrijven is het plafond verhoogd tot 1 000 000 euro.

Deze wijziging geldt vanaf 1 januari 2021 voor alle bedragen die worden gebruikt om aandelen of effecten te verwerven.

Wat zijn de belastingvoordelen voor de financiering van een startende onderneming?

De Tax Shelter voor starters (jonge ondernemingen van minder dan 4 jaar oud) geldt zowel voor een persoon die rechtstreeks in een onderneming investeert als voor een investeerder die via een erkend crowdfundingplatform kapitaal aan de onderneming verstrekt. Iedereen die indirect in de onderneming investeert door nieuwe aandelen op naam te verwerven in een particulier startersfonds of een startersfonds kan ook profiteren. 

Opmerking: u kunt de volledige lijst van goedgekeurde crowdfundingplatformen raadplegen op de website van de FSMA.

Het belastingvoordeel dat u kunt genieten hangt af van de omvang van de onderneming op het moment van uw investering: 

  • 45% voor micro-ondernemingen. Om als micro-onderneming te worden aangemerkt, moet een KMO aan de volgende criteria voldoen: er mogen ten hoogste 10 personen werkzaam zijn en de jaaromzet of het balanstotaal mag niet hoger zijn dan 2 miljoen euro. Als u in een dergelijke onderneming investeert, krijgt u een belastingvermindering van 45% van het bedrag van uw investering. 
  • 30% voor kleine bedrijven. Om aan de definitie van een kleine onderneming te voldoen, moet een KMO aan de volgende criteria voldoen: zij moet ten hoogste 50 personen in dienst hebben en haar omzet of jaarlijks balanstotaal moet ten hoogste 10 miljoen euro bedragen. 

Welke fiscale aftrekmogelijkheden zijn er voor de financiering van een groeiende onderneming? 

U kunt ook profiteren van een belastingvermindering van 25% voor de verwerving van nieuwe aandelen in groeiende ondernemingen. Deze verlaging geldt voor alle investeringen in kleine ondernemingen die al minimaal 4 jaar en maximaal 10 jaar actief zijn. Bovendien moet de onderneming minimaal 10 voltijdse werknemers in dienst hebben en in de afgelopen twee boekjaren een gemiddelde jaarlijkse groei van 10% van het aantal voltijdse werknemers en/of de omzet hebben gerealiseerd. In tegenstelling tot de Tax Shelter voor starters kan de investering hier niet zijn gedaan via een pricaf-starter of een startersfonds.

Let op! De hierboven uiteengezette voorwaarden en bepalingen van de belastingverminderingen zijn niet volledig. Voor meer informatie nodigen wij u uit circulaire 2020/C/75 over de belastingvermindering voor jonge ondernemingen en circulaire 2018/C/111 over de belastingvermindering voor groeibedrijven te raadplegen. 

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px