Banken lenen gratis: ECB-rente zit op 0 procent

22 Mar, 2016 | Woonkrediet

mario draghiVoor banken uit de Eurozone kost geld lenen voorlopig geen geld. Ze mogen elke week tegen een rentepercentage van nul procent geld lenen bij de Europese Centrale Bank. Met het invoeren van deze maatregel hoopt de ECB dat de banken op hun beurt de kredietproducten aantrekkelijker maken voor de consument. Het geld moet rollen in de Eurozone. De Nationale Bank merkte al op dat de rentedaling gunstig is voor de Belgische banken, omdat hierdoor de rentelasten sneller dalen dan de rentebaten. Het afgelopen jaar zijn in België de tarieven op zowel hypothecaire leningen als op consumenten kredieten gemiddeld afgenomen, en over 2016 wordt opnieuw een verlaging van de rentemarge verwacht. Doordat de banken nu zelf ook minder voor hun kredieten hoeven te betalen zal er minder druk ontstaan op hun bedrijfsvoering.

Nulstand werd niet eerder bereikt

Met de maatregel die op 10 maart door ECB-voorzitter Mario Draghi is aangekondigd kan voor het eerst in de geschiedenis gratis worden geleend bij centrale banken. Sinds het begin van de 17de eeuw heeft het rentepercentage in West Europa altijd tussen 2 procent en 7 procent bewogen, afhankelijk van het economisch getij. Slechts rond de oliecrisis van 1973 was er een opwaartse piek naar ongeveer 12 procent. Financieel deskundigen weten daarom niet wat ze moeten maken van de gestadige afname van de laatste jaren. De basisrente, de belangrijkste rente van de ECB, is sinds 2008 gedaald van 4 procent naar 0 procent nu. ”Als we in zo een uitzonderlijke rente situatie terechtkomen als vandaag, dan zouden de economische omstandigheden ook uitzonderlijk moeten zijn”, zegt econoom Geert Noels in een reactie op de nulstand van de ECB. ”Maar er is momenteel weinig uitzonderlijks aan de Europese economie”.

Gaat de ECB-rente onder nul?

Indien de huidige trend zich voort zet zal de basisrente van de ECB vroeg of laat onder nul procent gaan. Dit zou betekenen dat de banken geld erop toegelegd krijgen wanneer ze bij de Europese centrale bank lenen. Volgens Mario Draghi zal dit hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren, maar hij durfde het niet uit te sluiten. ”Op basis van de huidige inschattingen anticiperen we niet dat het noodzakelijk zal zijn om de rente voort te verlagen”, stelde de ECB-voorzitter bij het bekendmaken van de nulrente. Met hieraan toevoegend, ”Maar indien de omstandigheden veranderen zou een extra renteverlaging mogelijk zijn.”

Sluit nu direct je lening afklik hier
+