Een nieuwe of tweedehands auto kopen: De verschillende financieringsmogelijkheden

Als u twijfelt over de aankoop van een nieuwe auto of een tweedehands auto, moet u de financieringsmogelijkheden vergelijken en u afvragen welke plannen u in de toekomst hebt. Alles hangt immers af van de auto en hoe vaak u van plan bent om hem te veranderen.

Wat zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van een autolening?

Om een lening te krijgen voor een voertuig, ongeacht of het een nieuw of een tweedehands voertuig is, moet u over voldoende startkapitaal beschikken om uw aanvraag te financieren.

U dient ook uw schuldratio te berekenen waarmee uw leenvermogen wordt bepaald. Als de bank uw marge te klein vindt, dan zal zij uw lening weigeren. U loopt het risico om uw maandelijkse afbetalingen niet te kunnen terugbetalen. Banken hebben ook het recht om een minimumlening te eisen.

Uw lening kan gepaard gaan met een interessante verzekering tegen vernieling, diefstal, de terugbetaling van de meerwaarde bovenop de marktwaarde, een bijkomende tweedehands garantie van de fabrikant, enz.

De verschillende financieringsmogelijkheden voor een nieuwe of tweedehands auto

Waarom zou u een tweedehands auto financieren met een lening?

Het is meestal beter om een tweedehands auto te kopen en contant te betalen om rentekosten te vermijden. Er zijn echter omstandigheden waarin u misschien een lening wilt afsluiten.

Als u snel geld nodig hebt, dan hoeft u door een lening aan te gaan uw spaargeld niet te gebruiken. U bewaart het voor een toekomstig project. U hoeft niet te wachten, u spaart een bufferbedrag en u verdient geld met de interesten op uw spaargeld. Dit is vooral nuttig wanneer uw spaargeld geblokkeerd is en wanneer u een schadevergoeding riskeert wanneer u het geld vroegtijdig opneemt.  

Tweedehands autolening
20.000€ op 60 maanden

Is het nodig om een voertuig te financieren

Dankzij de autolening-vergelijker kunt u de evolutie van de rentevoeten opvolgen en snel de meest interessante financieringsoplossing vinden.

Presentation pret voiture

Financieringsmogelijkheden voor een nieuwe auto of voor een tweedehandswagen

Nieuwe autoleningen
40.000€ op 72 maanden

Een lening afsluiten voor een tweedehands auto kan veel duurder zijn dan voor een nieuwe. Dat komt omdat banken verschillende rentevoeten vastleggen, afhankelijk van de levensduur van de auto.

Hoe ouder de auto, hoe hoger de rente. Als algemene regel maken banken geen onderscheid tussen een nieuwe en een tweedehands auto als die minder dan twee jaar oud is. Daarboven neemt het percentage toe met een aanzienlijk verschil. Als u de cursor op meer dan 5 jaar zet, dan komt u op een tarief dat tot driemaal zo hoog kan zijn als dat van een nieuwe auto.

Sommige banken besluiten zelfs om geen lening te verstrekken voor een voertuig dat ouder is dan 2 jaar.

Waarom is de rentevoet hoger voor tweedehands auto's?

Banken beschouwen kopers van nieuwe voertuigen als betrouwbaarder. Anderzijds is de concurrentie minder hevig voor tweedehandswagens.

Voor nieuwe voertuigen bieden dealers renteloze leningen aan. Dit dwingt de banken om inspanningen te leveren. U moet echter op uw hoede zijn voor de geadverteerde nulrente, want die gaat vaak gepaard met voorwaarden, zoals een kredietperiode van maximaal 5 jaar en hogere boetes in geval van wanbetaling.

Verschil in autoleningstarieven

Door u te abonneren op de Geldbank nieuwsbrief ontvangt u tips, adviezen en informatie over :

Logo Geldbank détouré h-65px