Alleen een huis kopen, hoe overtuig je je bankier.

Steeds meer Belgen kopen hun woning alleen.

Vrijgezel zijn en huiseigenaar worden is helemaal niet onverenigbaar. Als het moeilijker lijkt om alleen voldoende financiële draagkracht te bereiken, maakt het hypothecair krediet het toch mogelijk om uw huis te verwerven. Hier is hoe u uw bankier kunt overtuigen om u deze lening te verstrekken.

Onroerend goed alleen kopen

Bezwaren tegen singles van bankiers

Bankiers zijn voorzichtiger bij het tekenen van een hypotheek met een alleenstaande. De vastgoedprijzen stijgen voortdurend, waardoor het noodzakelijk is meer te lenen. Om de kredietnemer niet in gevaar te brengen, is een regel vastgesteld: de maandelijkse betaling mag niet meer bedragen dan een derde van het inkomen. Het is voor een koppel gemakkelijker dan voor een alleenstaande om onder deze drempel te blijven.

Bovendien is de bank bezorgd over de werkgelegenheid van haar enige kredietnemer. Als hij alleenstaand is en zijn baan verliest, komt hij onmiddellijk in financiële moeilijkheden, wat niet het geval is bij een echtpaar dat het verlies van werk van een van de echtgenoten gemakkelijker kan opvangen.

Bijgevolg bieden banken doorgaans hogere rentevoeten aan mensen die alleen lenen. Ze vragen ook een grotere persoonlijke bijdrage.

Hoe kunnen deze bezwaren worden overwonnen?

Geconfronteerd met de terughoudendheid van banken moet de alleenstaande een manier vinden om zijn hypotheek geaccepteerd te krijgen. Hier zijn enkele tips die nuttig kunnen zijn:

1° De duur van de lening verlengen

De eerste hefboom is de looptijd van de lening. Door de looptijd te verlengen, betaalt u iets meer rente, maar verlaagt u de maandelijkse betaling.

Onderhandel over uw lening met uw bankier om hem of haar gerust te stellen, en stel voor uw lening te spreiden over 25 jaar in plaats van 20. De maximale looptijd voor een hypotheek is 30 jaar, maar banken zijn terughoudend met het aanbieden van zo’n lange looptijd.

Meer informatie over de looptijd van een hypotheek

2° Een borgsteller vinden

Als uw bank u geen hypotheek wil geven omdat u er alleen voor staat, kunt u zich garant stellen. U moet iemand in uw omgeving vinden die bereid is zich garant te stellen en uw lening over te nemen als u tijdelijk niet in staat bent de maandelijkse aflossingen te voldoen.

Uiteraard moet deze persoon solvabel zijn en over een financiële marge beschikken die uw bank alle nodige garanties biedt. Ouders staan goed garant in de ogen van bankiers.

Door het risico van insolventie te verminderen, zal de bank eerder geneigd zijn uw hypothecaire lening te aanvaarden.

3° Een tweede lener vinden

U kunt uw huis kopen als echtpaar. De tweede persoon hoeft niet als huisgenoot bij u in te wonen, maar kan de aankoop ook als een investering zien. Als u beiden instemt met medeverantwoordelijkheid, zal de bank het gemakkelijker vinden u de lening te verstrekken, omdat uw financiële marge vergelijkbaar wordt met die van een echtpaar.

U moet echter enkele voorzorgsmaatregelen nemen met betrekking tot successierechten, voor het geval dat een van de twee leningnemers overlijdt vóór het einde van de aflossingsperiode. Als u geen familie bent, kunnen de erfgenamen van de overledene eisen dat het huis wordt verkocht om hun deel te krijgen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px