Uw aankopen of rekeningen betalen met uw telefoon is gemeengoed geworden en neemt een hoge vlucht. Iedereen gaat ermee aan de slag en wij zien veel nieuwe toepassingen. Welke smartphone betaaltoepassingen zijn veilig en kunt u vertrouwen?

1. ItsMe centraliseert uw wachtwoorden op uw telefoon
ItsMe wordt beschouwd als een betrouwbare toepassing die ook door de Belgische regering wordt erkend. Deze app werd gecreëerd door een vereniging van Belgische banken en telefoonoperatoren, en vervangt uw persoonlijke codes en identificatiemethodes door een uniek paswoord. Zo kunt u gemakkelijker verbinding maken met alle partnersites die er gebruik van maken.
Met ItsMe kunt u uw wachtwoorden centraliseren voor uw bankverrichtingen (zoals de elektronische handtekening voor overschrijvingen), maar ook voor verrichtingen tegenover andere partneroperatoren, zoals ziekenfondsen of verzekeringsmaatschappijen.
U kunt zich gemakkelijk identificeren dankzij uw unieke wachtwoord. U hoeft dus geen digipas of andere identificatiemethodes te gebruiken die u zou kunnen vergeten.
ItsMe wordt als veilig beschouwd
ItsMe is helemaal veilig. Alleen u kent uw algemene wachtwoord en dit wachtwoord wordt in geen enkele gegevensbank opgeslagen. Om elk risico op fraude te vermijden, werkt ItsMe alleen vanaf uw smartphone en in combinatie met uw Simkaart.
De applicatie voldoet aan de huidige wetgeving aangaande de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Europese Verordening Elektronische Identificatie (eIDAS).
2. Bancontact: Een QR-code scannen om met uw smartphone te betalen
Bancontact is een zeer eenvoudig te gebruiken toepassing waarmee u geld kunt betalen aan een andere persoon, zonder dat u zijn bankrekeningnummer hoeft in te voeren. De transactie wordt uitgevoerd via een QR-code.
Wanneer u Bancontact installeert, moet u het aan één of meer bankkaarten koppelen. Er zal u dan om uw digipas gevraagd worden. Er zal u later niet meer om gevraagd worden. U kunt de applicatie gebruiken om geld over te maken naar de rekening van een andere persoon, om online aankopen te doen of gewoon om te winkelen.
Om te betalen scant u de QR-code van de ontvanger en kiest u de rekening die gedebiteerd moet worden. De applicatie vult automatisch alle nodige velden in en u bevestigt de betaling door de code in te voeren die bij Bancontact hoort.
Om geld te ontvangen, kiest u de rekening die gecrediteerd moet worden en voert u het te innen bedrag in. Bancontact genereert een QR-code die de betaler vervolgens scant.
Bancontact beveiliging
Bancontact garandeert totale veiligheid. Net als bij andere bankkaarten stelt u een betaallimiet in. Bij het overschrijden van deze limiet is een pincode of vingerafdruk nodig om de transactie goed te keuren, waardoor uw bescherming groter is.

3. Apple Pay: betalen met een iPhone
Betalen met een smartphone is gemakkelijk met Apple Pay.
Apple Pay is alleen beschikbaar voor mensen die Apple producten gebruiken en werkt in 32 landen. Met deze applicatie kunt u online transacties verrichten online of betalen in winkels of via applicaties. Peer-to-peer transacties zijn momenteel alleen in de VS operationeel. Voor online transacties moet u de browser Safari gebruiken.
Om een smartphone-betaling te verrichten, kunt u een pincode invoeren, uw vingerafdruk gebruiken met TouchID of gebruik maken van gezichtsdetectie met FaceID. De toepassing houdt uw transactiegeschiedenis bij.
Apple Pay beveiliging
Om uw transacties te beveiligen geeft de applicatie een nummer aan uw Apple product, gekoppeld aan een unieke transactiecode. Dit betekent dat uw kaartgegevens niet op uw toestel of in de app zelf worden opgeslagen, en evenmin aan de ontvanger worden doorgegeven. De transactie wordt op geen enkel moment aan uw rekening gekoppeld.
4. Google Pay maakt betalingen via de telefoon mogelijk
Google Pay is de Android-versie van Apple Pay. Dat betekent dat u een compatibel Android-product moet gebruiken en online de Chrome-browser moet gebruiken. U kunt directe transacties verrichten via Google-producten zoals Chrome, Google Play, Google Assistant of YouTube.
U kunt de applicatie gebruiken om via uw smartphone te betalen voor online aankopen, om te betalen in winkels of via andere applicaties in 28 landen. Google Pay is nog niet geschikt voor B2C-betalingen, behalve in de VS.
Met Google Pay kunt u cadeaubonnen, klantenkaarten en tickets toevoegen. U houdt een overzicht bij van uw transactiegeschiedenis.
Hoe veilig is Google Pay?
Google Pay geeft nooit uw gegevens vrij en deelt ze zelfs niet met de ontvanger. Google genereert zelf de gegevens die nodig zijn voor de transactie. De toepassing is op alle niveaus volledig beveiligd.

5. Payconiq
Payconiq werd ontworpen om de betalingsprocedures in winkels, op het internet en tussen particulieren te vergemakkelijken. Met de applicatie kunt u in een groot aantal winkels in België (meer dan 52.000) betalen met uw smartphone.
Zodra de applicatie op uw mobiele telefoon geïnstalleerd is, moet u ze aan één of meerdere bankkaarten koppelen. Wanneer u online of in een winkel een aankoop doet, dan opent u uw applicatie en scant u de QR-code op de rekening van de ontvanger. Vervolgens valideert u de transactie door uw Pincode in te voeren of door uw vingerafdruk te gebruiken. U ontvangt onmiddellijk een betalingsbevestiging.
Om geld te betalen aan een persoon, voert u gewoon het telefoonnummer in van de persoon. Die moet de applicatie gedownload hebben en er één of meer bankrekeningen aan gekoppeld hebben. De toepassing opent automatisch en genereert een QR-code die op het scherm verschijnt. U hoeft het alleen nog maar te scannen.
Met Payconiq kunt u op elk moment uw transactiegeschiedenis raadplegen. U kunt er ook de lijst mee raadplegen van handelaars en uw contacten die dicht bij u staan en die ook de applicatie hebben.
U kunt klantenkaarten, cadeaubonnen of tickets aan Payconiq toevoegen.
6. Zoomit om uw rekeningen te betalen en papier te besparen
Zoomit is een bekende toepassing die al meer dan 10 jaar in gebruik is. De functie ervan is om u te helpen met betalen via uw computer, maar ook vanaf bepaalde bankapps. U kunt ook boekhoudkundige documenten beheren, zoals loonbrieven, creditnota’s, enz. Aangezien Zoomit via uw bankrekening werkt, hoeft u zich niet te registreren of in te loggen.
Zoomit wil een einde maken aan papieren facturen. Geleidelijk aan integreert het nieuwe partners, zodat u zo vaak mogelijk via hun dienst kunt betalen. Zoomit is zeer succesvol geweest en heeft al meer dan 60 populaire bedrijven geïntegreerd, zoals Proximus, Engie, Lampiris, Luminus, AG insurance, Voo, enz.
Door Zoomit te gebruiken bespaart u heel wat papier door facturen te digitaliseren en de facturen en door onnodig papierwerk te vermijden bij het opstellen en verzenden ervan.
Om Zoomit te gebruiken installeert u de verzending van uw boekhoudkundige documenten rechtstreeks naar uw rekeningnummer van de partner-leveranciers. U krijgt toegang tot deze facturen vanuit uw banktoepassing en beslist wanneer u ze betaalt. Wanneer u een betaling goedkeurt, wordt het overschrijvingsformulier automatisch ingevuld en hoeft u verder niets te doen.
Zoomit stuurt meldingen wanneer er een nieuwe factuur naar uw rekening wordt gestuurd. Om te voorkomen dat u een vervaldatum vergeet, krijgt u ook een paar dagen van tevoren een melding.
Zoomit beveiliging
Zoomit houdt uw facturen en andere documenten niet bij. Ook de bank bewaart uw documenten niet: ze worden via de aanvraag toegezonden.
7. NFC en contactloze smartphone betalingstechnologie
NFC staat voor Near Field Communication. Dit betekent dat het mogelijk is om over een beperkte afstand contactloos te betalen. De NFC-technologie maakt gebruik van korte signalen om een verbinding tussen twee compatibele toestellen tot stand te brengen. De meeste smartphones hebben al een ingebouwde NFC-functie.
NFC kan op verschillende manieren gebruikt worden.
- Wanneer u in een winkel betaalt, gebruikt u uw smartphone als bankkaart. U opent de toepassing en brengt ze naar de bankterminal van de handelaar om de verbinding tot stand te brengen. De betaling wordt automatisch verwerkt en de terminal genereert uw ontvangstbewijs, zodat u het bedrag kunt controleren. Bij deze betaalwijze wordt rekening gehouden met uw klantenkaart en met kortingsbonnen.
- Met NFC kunt u een peer-to-peer verbinding tot stand brengen. Dit betekent dat de aangesloten apparaten rechtstreeks met elkaar communiceren. Het principe is hetzelfde als bij het uitwisselen van foto’s tussen een telefoon en een tablet.
- U kunt uw smartphone gebruiken als NFC-taglezer. Hiermee kunt u bepaalde informatie verzamelen. Dit is handig bij het winkelen, want u kunt in de winkel informatie krijgen door uw telefoon gewoon dicht bij een tag te brengen. De tag hoeft niet aangesloten te zijn op het stopcontact of gevoed te worden door een batterij.
De tag bestaat uit een chip en een antenne. Zodra uw telefoon dichterbij nadert, pikt de antenne van de passieve tag het signaal van de mobiele telefoon op. De tag verzamelt voldoende energie voor de chip om te werken en de informatie naar u door te sturen. - NFC kan geïntegreerd worden in een badge die u geprivilegieerde toegang geeft tot sommige locaties. In een bedrijf hebben niet alle werknemers toegang tot dezelfde plaatsen. Als u langs een terminal loopt, controleert de NFC-technologie of u toegang tot een beveiligde ruimte hebt.
Wat is de beste bankrekening van het moment?
U betaalt alleen voor wat u gebruikt!


